Pendukung Malaysia Ramai Puji Timnas Indonesia dan Ucapkan Selamat

BACA JUGA

Banner Baru Gamespool

Football5star.com Indonesia – Suporter timnas Malaysia berjiwa besar menerima kekalahan 1-4 dari Indonesia pada laga pamungkas grup B Piala AFF 2020, Minggu (19/12/2021). Di media sosial, mereka ramai memuji penampilan timnas Indonesia serta menyampaikan ucapan selamat.

- Advertisement -

Sebelum laga, perang urat syaraf memang sempat ramai dilontarkan kedua kubu. Terlebih di kalangan para pendukung. Rivalitas yang kental sejak masa lalu mendasari mereka untuk saling menyerang demi memantik emosi dan menjatuhkan mental.

Elkan Baggott gol Timnas Indonesia vs Malaysia Piala AFF 2020 - Affsuzukicup
Affsuzukicup.com

Namun, situasi berubah 180 derajat selepas pertandingan. Kekalahan telak dari timnas Indonesia memang membuat para penyokong Harimau Malaya kecewa. Namun, mereka tak lantas melampiaskannya kepada kubu lawan.

- Advertisement -

Alih-alih kembali melempar hinaan atau cacian, tak sedikit dari pendukung Malaysia yang malah memuji setinggi langit permainan Indonesia. Mereka menganggap, level permainan ang ditampilkan anak asuh Shin Tae-yong memang di atas Safawi Rasid dan kawan-kawan.

Timnas Indonesia vs Malaysia, Shin Tae-yong, Piala AFF 2020 - Affsuzukicup
Affsuzukicup.com

“Tahniah indonesia.. high pressing. Short pass. Laju. mereka nampak sangat bersedia utk kejohanan ini berbanding kita yang ‘asal boleh’. Bermula dengan pemilihan pemain yang diragui kemudian 24 pemain sahaja dibawa tiada yang pelik dengan kegagalan malam ni. Terlalu banyak hidden hand. Dalam FAM. Luar FAM. Coach. Semua. Too much politics,” tulis Muhd Faridzuan Ruhaizad dalam kolom komentar di laman Facebook FAM (Asosiasi Sepak Bola Malaysia).

- Advertisement -

“Kita perlukan latihan yang lebih kuat. Team Vietnam dan indo contoh buat kita bahawa mereka sudah jauh ke depan dari sudut stamina, pressing, positioning dll. Dah masuk 2021 pon level kita masih gitu2 je,” bilang Kheirouzaman Mohd Wafa.

“Tahniah Indonesia..terima kasih kerana mengajar TCH aka nobita sibat n player2 bajet star main bola sepak Yang sebenar..moga kalian terus maju..FAM TCH n player2..sila meninggal..terima kasih 😂😂,” sebut Azahari Abdullah menambahkan.

Suporter Timnas Malaysia Kritik FAM dan Tan Cheng Hoe

Tan Cheng Hoe Geleng-Geleng Lihat Tempo Tinggi Timnas Indonesia
DD/Tienphong

Selain memuji dan memberi ucapan selamat kepada timnas Indonesia, para penyokong timnas Malaysia juga tak ketinggalan melontarkan kritik terhadap FAM dan tim nasionalnya. Termasuk kebijakan naturalisasi serta kepelatihan Tan Cheng Hoe yang dianggap gagal total.

“Wahai FAM, percaya la Naturalisasi anda itu Gagal, Keyakinan Anda membawa 24 Pemain itu Gagal, Mensasarkn Malaysia msuk final AFF itu jugak Gagal. Masih mengekalkan TCH juga adalah GAGALL… Tk kan nk tnggu chant FAM Bang***,bakar stadium bru nk buat keje.. COME ON DO SOMETHING!!” tegas Muhammad Asyraf Rahim.

“Eloklah Malaysia 🇲🇾 kalah, kalau menang korang tak sedar diri konon macam bijak.. Coach dan Football Association of Malaysia dua-dua mengarut.. Team lain semua bawa full player register 30 pemain. Dah la bawa hanya 24 pemain, pilihan pula mengarut. Tukar ramai attacking player pun tak control game untuk selalu keep on attack.. Pastu Dions Cools pula tolak keatas. Defender dah la longlai. Alahai pelik la sangat Coach dan FAM ni. Padan muka acah² bijak.. Bodoh tahap gaban,” timpal Md Fz Zd.

“Dah byk kali ku katakan.. Ini kah level pemain yg di bayar gaji puluhan ribu ringgit setiap bulan? Hidup mewah bergaya sakan tapi di padang lembek dan tkde apa yg boleh dibanggakan.. Gembiraaa nau hari tu menang dgn laos dan kemboja…ada superstar buat hattrick ehh.. lepas tu hilang tenggelam dlm dua game besar
Syahmi left back? Lawak apa kah itu.. jadi lubokk..lagi pun prestasi dia mmg teruk dgn selangor tahun ni.. TCH bawa 24 pemain je.. Ramai pemain utama tk dapat di bawa..(faham faham je lah lan kenapa).. Ini lah senario bolasepak kita.. selagi ada anasir2 pemusnah dlm diam.. tangan dan arahan2 ghaib.. smp mati pun mcm ni je lah,” urai Kieranto Marcello meramaikan.

- Advertisement -

More From Author

- Advertisement -

Berita Terbaru

- Advertisement -spot_img